marry • jun. 23, 2019

Een dier adopteren
Een dier adopteren, een bekend gegeven in deze tijd, maar wat is een dier adopteren en wat ga je dan eigenlijk aan. Iedere stichting heeft zijn eigen regels en juridisch gezien kan dit schelen, maar één ding blijft altijd hetzelfde, je gaat een verplichting met een levend wezentje aan, je neemt de verplichting op je om zo goed mogelijk voor hem/haar te zorgen.
Je ziet een hondje op een foto, dat lijkt op bv een labrador, maar besef dat er een heleboel soorten in zitten en de hond misschien qua uiterlijk op een labrador lijkt, maar niet het karakter ervan heeft. Als pup lijkt hij op het hondje dat je graag wilt , maar als volwassen dier kan hij totaal anders zijn.
Als stchting zijnde krijgen wij natuurlijk regelmatig telefoontjes en aanvragen voor een hondje. Je krijgt dan (regelmatig) een lijst van vragen op je afgevuurd, waar een hondje aan zou moeten voldoen, zoals de eerste en meest prangende vraag , is hij zindelijk? Wat is zindelijk, volgens de dikke van dalen, zichzelf of de kamer niet meer bevuilend met zijn behoeften, het probleem zit hem er in dat, de hond het nog niet zijn kamer vind als hij net komt en mijn deur waar hij door moet om naar buiten te gaan, helemaal niet op jouw deur lijkt, hij dus niet weet waar hij het mag doen, als ik in een vreemd huis komt , moet ik ook vragen waar het toilet is. Met andere woorden je moet een hond altijd wijzen/leren waar hij het wel of niet mag doen, hij snapt dat niet zomaar en hij kan niet vragen waar het toilet is.
De tweede vraag is meestal kan hij met kinderen of katten, het probleem wat hier om de hoek komt kijken is, dat het ene kind of kat niet op de mijne lijken en de omstandigheden totaal anders kunnen zijn. Wat hier perfect gaat wil niet zeggen dat het bij jou ook meteen perfect gaat, alles kost tijd en dat is wat mensen meestal niet willen nemen. Het is ook vaak de vraag kan het kind met de hond omgaan, wat ook weleens over het hoofd gezien wordt. Een hond is een levend wezen en geen speelgoed.
De derde vraag is loopt hij aan de lijn, ook hier is het antwoord vaak, bij mij wel , maar of hij het meteen bij jou doet, weet je nooit, alles is vreemd, vreemde mensen, vreemde omgeving, vreemde honden of nog erger helemaal geen honden. Ook hier moet tijd in genomen worden, wat een mens vaak niet heeft of wil nemen.
vierde vraag kan hij alleen zijn, honden uit een shelter zijn nooit alleen geweest en moeten leren om alleen te zijn, geleidelijk aan, ze worden meteen in een bench gepropt, omdat het baasje moet werken of boodschappen doen, een bench is goed hoor, wij werken er ook mee, maar hij moet wel eerst aan jouw bench wennen. Ook hier moet je de tijd voor nemen.
Een adoptiehond wordt duizenden kilometers verder gesleept in een klein hokje voor een paar dagen , helaas is een andere manier meestal niet mogelijk, ze worden goed verzorgt, maar het is toch een hele ervaring voor zo'n dier, wat soms traumatisch kan zijn. Eenmaal op zijn opvangadres aangekomen en net weer een beetje gewend, wordt hij naar het volgende adres gesleept. Ook dit is niet anders mogelijk, maar geef een hond tijd en laat hem eerst aan zijn nieuwe omgeving wennen voor je dingen aan hem gaat vragen. Laat hem de eerste dagen bijkomen van alle nieuwe indrukken. Jouw perfecte hond wordt niet zo geboren, die moet jezelf vormen en dat kost tijd, geduld, liefde en consequent zijn.


door Marry 08 jan., 2020
Je nieuwe hond is er en je wilt het zo goed doen, maar hij of zij is nog bang, ze heeft veel meegemaakt de laatste weken. Eerst al dat enten en gesteriliseerd worden, dan van shelter waar meestal je vertrouwde vriendjes zitten in een klein hokje in een wiebelende transportwagen, helaas moet dit om je nieuwe leven te kunnen beginnen, maar toch, het is allemaal heel spannend en jij snapt dit allemaal niet. Dan kom je ergens aan na een zeer vermoeiende reis van een paar dagen en moet je bij allemaal vreemde honden en vreemde mensen, die je allemaal willen vertroetelen. Jij snapt dit niet want vertroetelen, lekkere dingen krijgen ( daar valt vaak nog wel overheen te komen als ze het voor je op de grond gooien) ben je niet gewend, spelen weet je al helemaal niet wat het is, want je hebt je hele leventje moeten vechten voor je bestaan en dit kan allemaal teveel voor je zijn. Wij geven altijd het advies, de eerste dagen met rust laten en daar bedoelen we mee, echt met rust laten, niet paaien met lekkere dingen en aaien en kusjes geven, want ze snappen er niets van op dat ogenblik. De meeste honden gaan direct naar hun gezin, hier lopen ze een tijdje rond tot ze genoeg gekalmeerd zijn om geplaatst te worden, de omgeving is al veel kleiner dan ze gewend zijn en menselijk contact is al veel groter dan ze gewend zijn, maar nog hebben ze dan behoefte aan rust in hun nieuwe huis. Laat ze hun nieuwe omgeving verkennen, de honden die in een tuin kunnen, laat ze daar lekker even buiten tot ze aan de volgende stap toe zijn, dan heb je al veel gewonnen als het in hun tempo kan. Als ze uit zichzelf naar je toe komen kan je de volgende stap maken, soms is dit gelijk en soms duurt het dagen. Ze hebben nu eenmaal al een leven van 4 maanden achter de rug (ivm de rabiësenting) en die maanden moeten ze inhalen, maar geloof mij, ze zijn het waard, allemaal stuk voor stuk.
door marry 26 sep., 2019
waarom wel en waarom (nog) niet enten
door marry 13 jul., 2019
hoe de ontmoeting tussen hond en mens hoort te gaan
door marry 26 dec., 2018
waarom adopteren en niet van de broodfokker
door marry 01 nov., 2018
hoe maak je een keuze, het blijft moeilijk
door marry 29 okt., 2018
Laica in het public shelter in Bacau
door Marry 10 sep., 2018
https://www.straydogs.nl/Billy en het begin, een stichting wordt geboren
Share by: